drobenkový
3 týdny jsem nic nepekla a tak si to teď doslova užívám! Ležím ve svých milovaných kuchařkách a hledám zajímavé recepty na které budu mít suroviny, chuť a náladu....a pak už jen vyčkávám na moment, kdy mě Martínek nechá realizovat vybraného "vítěze".
Vždycky postupuji stejně. Uklidím si v kuchyni, vyskládám si všechny potřebné ingredience na stůl, přichystám mísu, zapnu troubu - a pak už to jde samo....
S neskutečně uklidňujícími pocity smíchávám ty všechny připravené suroviny a vytvářím z nich něco, v co doufám, že bude skvěle chutnat.
Kdyby mi to prostor dovolil, tak u toho tančím.
Kdyby mi to uši dovolily, tak i zpívám!
A myslím si, že tak to má být. Každý, kdo má svého koníčka by měl být vděčný za to, že ví, co jej dokáže zaručeně obšťastnit!
Ale už dost řečí a vzhůru do kuchyně!
Na 1 středně velkou obdélníkovou formu budete potřebovat:
- 200g špaldové mouky
- 100g mletých mandlí
- 1 kypřící prášek
- 5 středně velkých jablek
- 50g másla
- 1 vejce
- 50g třtinového cukru
- 100g rýžového sirupu (nebo medu)
- 200ml mléka (můžete použít i rostlinné)
- špetka soli
- skořice
- vanilka
Drobenka: 50g jemných ovesných vloček, 50g špaldové mouky, 50g másla, 50g sirupu nebo medu
Troubu si předehřejte na 180st. (horkovzdušnou na 160st.).
Formu si vymažte máslem a vysypejte krupicí nebo hrubou moukou.
V míse smíchejte mouku s mletými mandlemi, kypřícím práškem a špetkou soli.
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
V pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm jablka.
Zasypejte je třtinovým cukrem a lžičkou skořice. (můžete přidat i 1 lžíci rumu).
Opékejte ještě 5 minut a poté vypněte.
Ve vyšší nádobě vyšlehejte vejce s mlékem a sirupem.
Přidejte vanilku a vlijte do suché moučné směsi.
Vše důkladně promíchejte a vlijte do připravené formy.
Na těsto vlijte opečená jablka.
A vše na závěr posypejte drobenkou, kterou připravíte smícháním (rukama) ovesných vloček, mouky, másla a sirupu.
Vložte do trouby a pečte 40minut.
Poté nechejte úplně zchladnout, rozkrájejte na kostky a rozdělte na talířky.
A pro sladkomilce posypejte moučkovým cukrem ;)!
PŘEJI DOBROU JABLEČNOU CHUŤ!!!