čtvrtek 13. dubna 2017

Velikonoční koláč

"vajíčko"



Toto dílo vzniklo zcela náhodou. Původně jsem chtěla péct jidáše, ale pak jsem si řekla, že udělám opět něco SVÉHO, originálního! A tak jsem v době poobědového spánku dětí vymýšlela a kreslila návrhy, chystala ingredience a po jejich probuzení jsme se k radosti všech pustili do díla!
Martínek se mě z nějakých svých důvodů poslední dny drží zuby nehty, takže byl do kuchtění také začleněn a řádně pomoučen :-)!
Těsto je na mrkvového beránka, ale můžete jej použít i na zajíčka...nebo na jakoukoliv jinou formu.
Já jsem chtěla koláč pozdvihnout ještě o stupeň výš a tak jsem jej rozpůlila, promazala mascarponovým krémem a okraje polila čokoládou.

A teď mi jistě věříte, že se nemůžu dočkat rána!!!!


Na 1 formu (beránka, zajíčka, vajíčka) budete potřebovat:
  • 300g špaldové mouky (nebo 150g hladké mouky a 150g jakékoliv celozrnné)
  • 80ml řepkového oleje
  • 300g mrkve
  • 90ml medu (nebo javorového či rýžového sirupu)
  • 2 vejce
  • 70g rozinek
  • 1 prášek do pečiva
  • 150g jogurtu
  • špetka soli
  • 1 citron 
  • mandle nebo kešu a rozinky na ozdobení 

Na mascarponový krém: 

  • 250g mascarpone (nebo tvarohu)
  • 3 lžíce medu
  • citrónová kůra
  • 3 lžíce kokosu


Pečící formu si vymažte olejem a vysypejte kokosem nebo moukou.
Troubu si předehřejte na 180st.
Olej smíchejte s medem, vejci, jogurtem a rozinkami.
Mrkev oškrabejte, nastrouhejte na jemno, zakápněte šťávou z citrónu a přidejte ke směsi.
V druhé míse smíchejte mouku se špetkou soli a kypřícím práškem.
Sypkou směs smíchejte s tekutou.


Vlijte do připravené formy, ozdobte dle vaší libosti (buď jako já nebo zkuste udělat cik cak vzory jako na malovaná vajíčka) a pečte 40-45min.




Mezitím si připravte krém smícháním všech uvedených ingrediencí.

Po upečení nechejte koláč úplně zchladnout.
Pilkovým nožem rozřežte podélně na 2 poloviny a 1 polovinu potřete krémem.
Přitlačte na ni druhou půlku a opatrně i s podložkou otočte ozdobenou stranou vzhůru.


Čokoládové  okraje jsem udělala tak, že jsem rozpustila 50g čokolády s 1 lžící kokosového oleje, potřela obvod koláče a posypala kokosem.







Vše dejte ideálně přes noc vychladit a druhý den za zvuku fanfár podávejte!





PŘEJI DOBROU VELIKONOČNÍ CHUŤ!!!