neděle 16. dubna 2017

Mrkvový chleba

pivní



Pobyt v lázních mě docela odnaučil od sladkých snídaní a tak mám teď po ránu častěji chuť na pořádný krajíc s máslem a k tomu kávu s mlékem, kakao či caro. 
A vzhledem k tomu, že snídaně mé rodině určuji já a mé chuťové pohárky (:-)), tak jsme letos byli bez mazance - a nikdo ani nepípl. 
Tento chléb je zvláštní v několika ohledech - obsahuje pivo, podmáslí a kypřící prášek.....
 Jedno je ale jisté - je to opět rychlovka ;)!


Na 1 kulatý pecen budete potřebovat:

  • 250g hladké mouky
  • 250g špaldové mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 balení kypřícího prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 60g másla
  • 2 mrkve
  • 1 vejce
  • 60-100g slunečnicových semínek
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 200ml podmáslí
  • 150ml černého piva



Mrkev si nastrouhejte na jemno.
Máslo rozpusťte a smíchejte jej s podmáslím, pivem, třtinovým cukrem, slunečnicovými semínky a vejcem.
Mouky smíchejte s kypřícím práškem, kmínem a solí. Přilijte tekutou část a přimíchejte nastrouhanou mrkev.
Hnětejte cca 10minut.

Troubu si předehřejte na 180st.
Formu vystelte pečícím papírem a do středu vlijte těsto.
Pomoučenýma rukama uhlaďte těsto v kulatý bochník.
Na povrchu udělejte pilovitým nožem zářezy a povrch můžete ještě posypat kmínem, hrubou solí a pokapat olivovým olejem.

Pečte 75minut. Poté nechte chléb zchladnout na mřížce a uchovávejte jej zabalený v čisté utěrce.




Podávejte s máslem, sýrem, lučinou, romadurem, vajíčkovou pomazánkou......A hlavně s láskou!




Přeji vám krásnou velikonoční chlebovou chuť!!