pivní
Pobyt v lázních mě docela odnaučil od sladkých snídaní a tak mám teď po ránu častěji chuť na pořádný krajíc s máslem a k tomu kávu s mlékem, kakao či caro.
A vzhledem k tomu, že snídaně mé rodině určuji já a mé chuťové pohárky (:-)), tak jsme letos byli bez mazance - a nikdo ani nepípl.
Tento chléb je zvláštní v několika ohledech - obsahuje pivo, podmáslí a kypřící prášek.....
Jedno je ale jisté - je to opět rychlovka ;)!
Na 1 kulatý pecen budete potřebovat:
- 250g hladké mouky
- 250g špaldové mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 60g másla
- 2 mrkve
- 1 vejce
- 60-100g slunečnicových semínek
- 1 lžička drceného kmínu
- 200ml podmáslí
- 150ml černého piva
Mrkev si nastrouhejte na jemno.
Máslo rozpusťte a smíchejte jej s podmáslím, pivem, třtinovým cukrem, slunečnicovými semínky a vejcem.
Mouky smíchejte s kypřícím práškem, kmínem a solí. Přilijte tekutou část a přimíchejte nastrouhanou mrkev.
Hnětejte cca 10minut.
Troubu si předehřejte na 180st.
Formu vystelte pečícím papírem a do středu vlijte těsto.
Pomoučenýma rukama uhlaďte těsto v kulatý bochník.
Na povrchu udělejte pilovitým nožem zářezy a povrch můžete ještě posypat kmínem, hrubou solí a pokapat olivovým olejem.
Pečte 75minut. Poté nechte chléb zchladnout na mřížce a uchovávejte jej zabalený v čisté utěrce.
Podávejte s máslem, sýrem, lučinou, romadurem, vajíčkovou pomazánkou......A hlavně s láskou!
Přeji vám krásnou velikonoční chlebovou chuť!!