čtvrtek 18. května 2017

Rebarborový koláč

s jahodami



Rebarboru si můžeme v celém kalendářním roce dopřávat jen pár týdnů, a tak v tyto dny míváme doma rebarborový koláč, rebarborové poháry a mít ji více, tak udělám ještě rebarborový chia džem!!!
Tento koláč v sobě skrývá kombinaci klasických a zdravých ingrediencí, takže splňuje mé oblíbené pravidlo zlaté střední cesty, yinu a jangu, harmonie...jak chcete ;)!

Na 1 koláčovou nebo obdélníkovou (hlubší) formu budete potřebovat:

  • 100g kokosového oleje (nebo 200g másla)
  • 1 vejce
  • 300ml mléka
  • 100g mletých mandlí nebo kokosu
  • 250g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100g třtinového cukru
  • 500g rebarbory
  • 250g jahod
  • 100g jemných ovesných vloček + 50g třtinového cukru
  • špetka soli


TIP: můžete přidat ještě celé madle nebo lískové ořechy.

Troubu si předehřejte na 180st.
Do připravené formy dejte olej či máslo a vložte na 10minut do trouby.
Mléko vyšlehejte s vejcem, polovinou cukru a špetkou soli.
Rebarboru očistěte, nakrájejte na kousky a spolu s lžící másla dejte opéct do rendlíku.
Zasypejte ji zbylou polovinou cukru a povařte 10minut.
Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtiny.
Mouku smíchejte s mletými mandlemi nebo kokosem, kypřícím práškem, přilijte mléko s vejcem a cukrem.
Přimíchejte rebarboru i se šťávou a pokrájené jahody.

Vše vlijte do formy, kde jste si předehřáli tuk.
Zasypejte ořechy, chcete-li, ovesnými vločkami, třtinovým cukrem a pečte 45minut.



Po úplném vychladnutí nakrájejte a podávejte - nejlépe s kopečkem poctivého jogurtu nebo zakysané smetany!




Přeji dobrou rebarborovou chuť!