s jahodami
Rebarboru si můžeme v celém kalendářním roce dopřávat jen pár týdnů, a tak v tyto dny míváme doma rebarborový koláč, rebarborové poháry a mít ji více, tak udělám ještě rebarborový chia džem!!!
Tento koláč v sobě skrývá kombinaci klasických a zdravých ingrediencí, takže splňuje mé oblíbené pravidlo zlaté střední cesty, yinu a jangu, harmonie...jak chcete ;)!
Na 1 koláčovou nebo obdélníkovou (hlubší) formu budete potřebovat:
- 100g kokosového oleje (nebo 200g másla)
- 1 vejce
- 300ml mléka
- 100g mletých mandlí nebo kokosu
- 250g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100g třtinového cukru
- 500g rebarbory
- 250g jahod
- 100g jemných ovesných vloček + 50g třtinového cukru
- špetka soli
TIP: můžete přidat ještě celé madle nebo lískové ořechy.
Troubu si předehřejte na 180st.
Do připravené formy dejte olej či máslo a vložte na 10minut do trouby.
Mléko vyšlehejte s vejcem, polovinou cukru a špetkou soli.
Rebarboru očistěte, nakrájejte na kousky a spolu s lžící másla dejte opéct do rendlíku.
Zasypejte ji zbylou polovinou cukru a povařte 10minut.
Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtiny.
Mouku smíchejte s mletými mandlemi nebo kokosem, kypřícím práškem, přilijte mléko s vejcem a cukrem.
Přimíchejte rebarboru i se šťávou a pokrájené jahody.
Vše vlijte do formy, kde jste si předehřáli tuk.
Zasypejte ořechy, chcete-li, ovesnými vločkami, třtinovým cukrem a pečte 45minut.
Přeji dobrou rebarborovou chuť!