slast pro oko i bříško
S dlouho očekávaným oteplením a probouzením se do slunečných dní přišly i chutě na tyto krásně vypadající letní snídaně. Navíc akce v Lídlu na letní drobné ovoce mě nenechala zcela chladnou a hned jsem nás doma zásobila těmito dobrotami!
Základem pěkně nadýchaných lívanců je zakysaný výrobek, vyšlehaný sníh z bílků, dobrá mouka a kypřící prášek.
Pak můžete doplnit vše dle libosti.
Na 6 velkých lívanců budete potřebovat:
- 450ml jahodového nebo meruňkového podmáslí
- 2 vejce
- 200g celozrnné mouky (já použila pohankovou a špaldovou)
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžíce kokosového oleje na smažení
- špetka soli
Tip: samozřejmě můžete použít také klasické podmáslí a osladit si jej kvalitní marmeládou nebo jiným sladidlem dle svých potřeb.
Mouku můžete použít také kokosovou, mandlovou, ovesnou, hladkou...jen její množství musíte přizpůsobit. Kokosové i mandlové stačí polovina - má větší savost.
Podmáslí smíchám se žloutky.
Do směsi vmíchám mouku s kypřícím práškem.
Z bílků a špetky soli vyšlehám sníh a opatrně vmísím do těsta.
Nechám 3 minuty stát na lince a mezitím si rozpálím kulatou pánev, kterou vymažu kokosovým olejem.
Na rozpálenou pánev vliju 1 naběračku těsta a krouživými pohyby nechám těsto ztéct od středu ke krajům.
Přikryju pokličkou (ideálně průhlednou) a opékám do té doby, než viditelný povrch lívance nezačne celistvět a tuhnout, poté obracečkou lívanec otočím.
Druhou stranu opékám jenom minutku, je hotová mnohem rychleji.
Poté přemístím na talíř a takto dodělám zbylé lívance.
Full verze:
1 lívanec na to marmeláda, překrýt druhým lívancem, na to ovoce a pokapat javorovým sirupem.
Light verze:
1 lívanec na to jogurt, tvaroh nebo Skyr, překrýt druhým lívancem, na to opět jogurt, tvaroh nebo Skyr, na to ovoce (a pokapat javorovým nebo ječným sirupem)
Extra light verze:
1 lívanec, na to jogurt, tvaroh nebo Skyr, na to ovoce, na to ječný sirup nebo nic.
PŘEJI DOBROU LÍVANCOVOU CHUŤ!!!