pátek 25. srpna 2017

Borůvkový koláč

kynutý



Jednoho dne jsem se rozhodla upéct něco klasického - a los padl na tento koláč s odlehčenou tvarohovou drobenkou. A ten teda byl....mmmm......

Ingredience na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 80 g medu
  • 200 ml mléka
  • 80 g změklého másla nebo rostlinného oleje
  • 2 žloutky 
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
+ 300 - 400g borůvek

  • Ingredience na tvarohovou drobenku
40g kokosové mouky
250g tvarohu
2 lžíce marmelády (borůvkové nebo z černého rybízu)

Vlažné mléko promíchejte s lžící medu a droždím.
Počkejte 10minut až bude dělat bublinky.
Zbytek medu smíchejte s povoleným máslem a žloutky a přidejte ke kvásku.
Přisypejte mouky a ručně alespoň 10minut hnětejte.
Poté dejte na linku kynout (až těsto zdvojnásobí objem - cca 45-60min.)
Mezitím si předehřejte troubu na 180st.
Drobenku si vytvořte smícháním (rukama) výše uvedených ingrediencí.
Pečící plech vystelte pečícím papírem a vykynuté těsto na něj pomoučenýma rukama rozprostřete.
Na těsto nasypejte drobenku (nebo z ní vytvářejte hrudky, které poházejte po těstě) a na ni rozprostřete borůvky.
Vložte do trouby a pečte 35min.





Po zchladnutí nakrájejte a chcete-li posypejte ještě moučkovým cukrem.



Přeji dobrou babičkovskou chuť!