něco pro makoholiky :-)
Už dlouho jsem měla chuť na něco makového. A má chuť postupně narůstala natolik, že jsem v jedno krásné odpoledne (kdy jsme byli mimořádně doma) upekla koláč, do kterého jsem dala skoro celý sáček mletého máku :-)! A povedl se na výbornou!
(vždycky když jsem se v noci vzbudila, tak jsem zase s úsměvem usnula, protože jsem se už viděla, jak si chrochtám u snídaně:-))
Časová náročnost:
- Příprava: 15min.
- Pečení: 60min.
Budete potřebovat:TĚSTO:
- 25g kokosového oleje
- 150g hladké mouky (nebo bezlepkové či ovesné)
- 1 vejce
- 50ml rýžového sirupu
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
- 500g tvarohu
- 4 vejce
- 1 vanilkový puding v prášku
- 2-4 lžíce rýžového sirupu
- 150g mletého máku
- 300g datlí
- 500ml podmáslí
Postup:
Olej, mouku, sirup a vejce smíchejte a vytvořte těsto, které přeneste do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Prsty vmačkejte a vytvořte základ pro koláč.
V míse smíchejte datle s podmáslím a nechejte chvíli odležet.
Tvaroh rozmixujte s vejci, pudingovým práškem a sirupem a celou směs vlijte na rozprostřené těsto ve formě.
Mák rozmixujte s odmočenými datlemi i s podmáslím, ve kterém se namáčely.
Na tvarohové těsto vlijte makovou směs do dvou kruhů - na okraji a uprostřed.
prostředek můžete ještě ozdobit rozkrojenou švestkou.
Vložte do trouby vyhřáté na 180st.
Pečte 10minut a poté teplotu stáhněte na 150st. a pečte ještě 50min.
Po úplném zchladnutí nakrájejte (nožem namočeným v teplé vodě).
(A potom zkontrolujte v zrcadle, zda máte čisté zuby :-))