podzimní snídání
Je neděle a v tento den ráda snídám pěkně s rodinou pomalu, vydatně a pestře - se Studiem Kamarád v pozadí. A tak nám k tomu dnešnímu hodování posloužil čerstvě upečený kulatý bochník plný poctivých a zdravých ingrediencí ;)!
Takže pokud nemáte moc času a droždí :-), tak je tohle tip právě PRO VÁS :-)!!!
Na 1 kulatý bochník budete potřebovat:
- 350g hladké (špaldové) mouky
- 150g pohankové mouky
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžičky jedlé sody (jde to ale i s kypřícím práškem)
- 1 lžíce medu
- 100g pyré ze (špagetové) dýně - pokud nemáte, můžete použít mrkev
- 100g najemno nastrouhané mrkve
- 1 velká hrst ořechů (lískové, vlašské)
- 300ml polotučného jogurtu
- 125ml mléka
TIP: Pokud máte sladší chleby, můžete přidat ještě 50g nakrájených sušených datlí, švestek nebo meruněk a soli dejte o něco méně.
Špagetovou dýni rozpulte, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby rozpálené na 200st.
Poté pomocí vidličky odstraňte semínka a zbylou dužninu touto vidličkou vydlabejte do misky.
Troubu předehřejte na 230st.
Jogurt smíchejte s mlékem, medem, nastrouhanou mrkví a dýní.
Přimíchejte mouky smíchané s jedlou sodou a solí.
Na pomoučené ploše vytvořte bochánek, do kterého postupně zapracovávejte ořechy.
(Těsto je hodně lepivé, nelekněte se toho)
Vytvořený bochánek přesuňte na plech vystlaný pečícím papírem a tupou stranou nože do něj udělejte mřížkové zářezy.
Vložte do trouby.
Pečte 30minut (po 15 minutách ale snižte výkon na 200st.)
Po upečení by měl být bochník tvrdý a dutý na poklep.
Zabalte jej do čisté utěrky a nechte vychladnout na mřížce.
Po vychladnutí podávejte s máslem, marmeládou, opečený s pestem, rukolou a sýrem - nebo s čímkoliv máte rádi.
Přejeme DOBROU PODZIMNÍ CHUŤ!!!