neděle 17. září 2017

Dýňovo-mrkvový chleba

podzimní snídání



Je neděle a v tento den ráda snídám pěkně s rodinou pomalu, vydatně a pestře - se Studiem Kamarád v pozadí. A tak nám k tomu dnešnímu hodování posloužil čerstvě upečený kulatý bochník plný poctivých a zdravých ingrediencí ;)!
Takže pokud nemáte moc času a droždí :-), tak je tohle tip právě PRO VÁS :-)!!!


Na 1 kulatý bochník budete potřebovat:


  • 350g hladké (špaldové) mouky
  • 150g pohankové mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžičky jedlé sody (jde to ale i s kypřícím práškem)
  • 1 lžíce medu
  • 100g pyré ze (špagetové) dýně - pokud nemáte, můžete použít mrkev
  • 100g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 velká hrst ořechů (lískové, vlašské)
  • 300ml polotučného jogurtu
  • 125ml mléka


TIP: Pokud máte sladší chleby, můžete přidat ještě 50g nakrájených sušených datlí, švestek nebo meruněk a soli dejte o něco méně.

Špagetovou dýni rozpulte, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby rozpálené na 200st.
Poté pomocí vidličky odstraňte semínka a zbylou dužninu touto vidličkou vydlabejte do misky.

Troubu předehřejte na 230st.
Jogurt smíchejte s mlékem, medem, nastrouhanou mrkví a dýní.
Přimíchejte mouky smíchané s jedlou sodou a solí.
Na pomoučené ploše vytvořte bochánek, do kterého postupně zapracovávejte ořechy.
(Těsto je hodně lepivé, nelekněte se toho)
Vytvořený bochánek přesuňte na plech vystlaný pečícím papírem a tupou stranou nože do něj udělejte mřížkové zářezy.
Vložte do trouby.
Pečte 30minut (po 15 minutách ale snižte výkon na 200st.)

Po upečení by měl být bochník tvrdý a dutý na poklep.
Zabalte jej do čisté utěrky a nechte vychladnout na mřížce.



Po vychladnutí podávejte s máslem, marmeládou, opečený s pestem, rukolou a sýrem - nebo s čímkoliv máte rádi.




Přejeme DOBROU PODZIMNÍ CHUŤ!!!