vůně podzimu
Všude kolem mě se to hemží fotkami na různé dýňové speciality a tak jsem využila příležitosti, kdy nás měla přijet navštívit rodina a připravila jsem pro ně dýňové pohoštění v podobě tohoto koláče...Tak snad jim bude chutnat. U mě prošel na 1!
Ingredience na 1 obdélníkovou formu:
- 400g dýňového pyré
- 1 nastrouhané jablko
- 2 vejce
- 60ml javorového sirupu
- 100g hořké čokolády
- 150g ovesných vloček
- 150g špaldové (nebo pohankové) mouky
- 60g ohřátého (a tudíž tekutého) kokosového oleje
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku soli
TIP: Můžete přidat ještě 50g vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
TIP 2: Máte-li rádi vláčné až mokré těsto, tak se řiďte tímto postupem.
Pokud máte raději nadýchanou a sušší konzistenci těsta, přidejte k mouce ještě 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva.
Dýňové pyré jsem vytvořila tak, že jsem 1 dýni Hokkaidó omyla, rozpůlila, vydlabala (kopečkovačem zmrzliny nebo lžící) vnitřní dužninu, nakrájela na kostky, dala do hrnce, kde jsem nalila vodu do 2cm výšky hrnce, zakápla jsem ji citrónovou šťávou z půlky citrónu a 15 minut jsem ji povařila. Poté jsem ji rozmixovala a odebrala potřebné množství pyré. Zbytek jsem zamrazila (nebo jej přidávám do příkrmu Martínkovi...)
Ve velké míse smíchejte dýňové pyré s javorovým sirupem, nastrouhaným jablkem, vejci, a kokosovým olejem.
Ovesné vločky propláchněte vodou a přidejte je ke směsi.
Poté přidejte pokrájenou čokoládu a zamíchejte.
Nakonec přimíchejte mouku se špetkou soli a mletou skořicí.
Vlijte do důkladně vymazané obdélníkové formy a vložte do trouby předehřáté na 180st.
Pečte 45minut a poté nechejte úplně zchladnout.
(Konzistence je opravdu velice vláčná - až "čízkejková".)
Poté nakrájejte na kostky, ozdobte skořicí a kopečkem zakysané smetany.
Přeji vám dobrou podzimní chuť ;)!
Žádné komentáře:
Okomentovat