sobota 19. května 2018

Celozrnný závin

se špenátem



Moje snídaně poslední dny vypadají takto: špenátový celozrnný závin a jahodové jogurtové mléko (jahody nebo jahodová chia marmeláda, jogurt a stejné množství živočišného nebo rostlinného mléka). A nějak se této snídaně nedokážu přejíst :)))! 




Ingredience:

Těsto:
  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ lžičky soli
Náplň:
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 450 g listového špenátu
  • sůl
  • kapka smetany
  • 100 g balkánského sýra
Na dokončení
  • vejce
  • sezamová semínka

Začala jsem přípravou těsta. Ve velké míse jsem smíchala mouky se solí, přidala olej, jogurt a vypracovala v hladké těsto. Zabalila jej do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice. Mezitím jsem si připravila náplň. Na kapce olivového oleje  jsem krátce opražila na tenké plátky nakrájený česnek. Opravdu jen chvilku, jinak by zhořkl, stačí jej rozvonět. Poté jsem přidala mražený listový špenát. Pokud máte čerstvý, očistěte jej a zbavte tuhých stonků. Špenát jsem jemně osolila, přidala kapku smetany a nechala asi 5-10 minut dusit. Odstavila jsem z plotny a slila přebytečnou vodu. Vmíchala jsem část balkánského sýra.
Těsto jsem si rozdělila na dvě části a rozválela. Jednotlivé části rozváleného těsta jsem přenesla na plech, který jsem předem vyložilia pečícím papírem. Usnadní to práci, nebudete pak muset přenášet závin s náplní, který by se mohl potrhat. Poté jsem naplnila připravenou směsí a posypala zbytkem sýra. Těsto jsem pečlivě zavinula jako klasický štrúdl, potřela rozšlehaným vejcem a posypala sezamovými semínky. Dejte péct do rozehřáté trouby zhruba na 30 minut na 180 stupňů.


PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!


Žádné komentáře:

Okomentovat