Provoněná slast
Tento recept vznikl zcela náhodně. Původně jsem měla strašnou chuť na banánový chlebíček, který si poté pomažu arašídovým máslem, pokladu na něj kousky banánů a posypu skořicí.
Celou hodinu jsem se chodila dívat do trouby, kdy už to konečně bude. Po hodině a půl jsem z trouby celá natěšená vytáhla své dílo - a ouha, vnitřek se i za tu nekonečnou dobu nedopekl.
Chuť byla veliká, surovin nemálo, tak jsem nelenila a vytáhla kulatou formu. Tu jsem vystlala pečícím papírem a onoho nedodělaného chudáčka do ní lžící nakladla :-).
Povrch jsem ozdobila mým vytouženým arašídovým máslem a banány a čekala další půlhodinu.
Ale výsledek stál za to!
Ingredience na těsto
- 320 g celozrnné pšeničné mouky
- (můžete nahradit bezlepkově, 2:1 rýžová mouka : pohanková mouka)
- 100g třtinového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžička sody na pečení
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mořské soli
- 400 g kefíru (nebo 400ml ovesného mléka)
- 100g nadrcených vlašských ořechů
- 120 g másla
- 2 velká šťastná vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
- 3 banány (2 do těsta a 1 na povrch)
Postup
Předehřejte troubu na
200°C spodní i dolní ohřev.
Formu vymažte nebo vyplňte pečícím papírem.
Formu vymažte nebo vyplňte pečícím papírem.
Ve velké míse smíchejte
mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu na pečení a sůl.
V malé míse smíchejte kefír, rozpuštěné máslo, vajíčka, cukr do hladkého krému.
V malé míse smíchejte kefír, rozpuštěné máslo, vajíčka, cukr do hladkého krému.
Lehce a hlavně krátce
vmíchejte smetanový krém do moučné směsi, tak aby se vše propojilo.
Poté přimíchejte i
vlašské ořechy. Jemně vpracujte banány a rovnou vlijte do formy. 1 banán
nakrájejte na kolečka a ozdobte jím povrch koláče.(můžete je také ještě posypat
skořicí)
Pečte 40-50 minut dozlata nebo otestujte špejlí… Díky banánům je těsto hodně vlhké, tak dejte pozor, aby nebyly uvnitř nedopečené. Nechte lehce vychladnout ve formě a pak na roštu.
TIP: můžete použít ještě arašídovou polevu: rozmixováním 1 hrsti ovesných vloček, 2 lžic arašídového máslo a 100ml ovesného mléka - tuto polevu vlijte na těsto ve formě a pak teprve zdobte kolečky banánu.
PŘEJI DOBROU BANÁNOVOU CHUŤ!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat