Kdo je připraven, není překvapen
Vzhledem k tomu, že jsem "výživář" tělem i duší a není mi jedno, co celý den já, manžel i moje děti jíme, tak se připravuju na náš den vždy dopředu.
Vždy myslím na to, aby bylo jídlo založeno na bílkovině a k tomu přidám přílohu a zeleninu. V horkých dnech mám s sebou ještě vždy Podmáslí, kefír nebo jogurtové mléko - ideální na odpolední svačinu nebo k obědu či k večeři, když mám jen obloženou housku. Nejlepší je toto mléko:
V práci se pak můžu věnovat čistě jenom práci a když na mě přijde hlad, nechci se zaobírat tím, co si kde dám. Zároveň chci mít dostatek energie a neřešit těžkosti v břiše a únavu z velkého jídla. Vždy si ráno nachystám krabičky a vložím je do tašky s plochým dnem (používám krásnou a prostornou tašku od Goodways). Chystám si i pití, magneziu, čaj do termosky nebo jen sáček na čaj a piju jej pak v práci, protože pro tělo je mnohem důležitější přes den pít než jíst ;).
U dětí je to na jednu stranu jednoduché, na druhou stranu těžké. Nechtějí žádné vymazlenosti typu Banánový chlebíček s oříškovým máslem a jahodami (mňam!). Chtějí jednoduchost. Chtějí běhat, skákat, smát se, řešit Minecraft nebo oblečení s kámoškama a mít na to dostatek energie - což je velká úloha nás rodičů.
Dávám jim tedy vždy to, co vím, že snědí (často to bývá cesta nejmenšího zla:-)) a hlavně se snažím dávat vše v menším množství, ať mají hlad na oběd i na večeři, kterou jim doma vařím.
Do školy jim chystám svačinu do plastové krabičky kvůli její váze. A dávám do nich vždy mléčný výrobek (např.actimel), slanou variantu jídla (zapečený toust nebo rohlík s něčím, co snědí nebo domácí cottage housku či vafle) a sladkou variantu jídla (mufin, sladkou vafli, lívance nebo kinder mléčný řez, brumík či jinou kupovanou oblíbenost...), vždy je vše doplněno o ovoce, které mám doma (jablka, borůvky, meruňky, meloun..) vše záleží na tom, jak dlouhou mají školu a kdy se sejdeme doma. Důležité pro mě je, aby snědli snídani, oběd a večeři. Co mají mezitím, už je jen takové zpestření stravy a doplněk energie. Takže to se svačinkami moc nepřehánějte, zbytečně jim zatěžujete aktovky.
A u muže (alespoň toho mého) to bývá dost často o tom, že sní to, co je potřeba už sníst :-)))
Nákupy si usnadňuji přes Rohlík. Ráda totiž kupuji farmářské produkty a kvalitní ovoce a zeleninu - a tam to mám na jednom místě. Můžu si ve volném čase projít složení produktu a zároveň zabráním přihazování náhodných věcí do košíku (mnou nebo dětmi).
Jinak doporučuji ve Frenštátě obchod Dobroty nebo ve Vlčovicích "Na Okluku" Farmu Kublák.
V Hypermarketech jednou za měsíc nakupuju trvanlivé potraviny typu cukry, mouky, těstoviny...
Doma mám zásobu různých krabiček s dělítky. Nejraději mám skleněné rozdělené z Tescomy. Do nich si naservíruju ráno vše, co mám v plánu za ten den sníst (nebo co je potřeba sníst :-)).
Na zeleninu a sýry a jídla z předchozích dní využívám vakuový systém na krabičky (Zn. Zwilling Fresh and Save). Vždy, když nakoupím větší množství zeleniny a ovoce, tak většinu z nich očistím, nakrájím, zavakuuju do krabiček a takhle ji pak můžu vytahovat vždy když je potřeba.
Dělám to tak i s uvařeným větším množstvím jídla nebo když zbydou tousty, sýry, přílohy, maso...
Dále si cca 1x týdně uvařím 10 vajec natvrdo, které uchovám do krabičky, do lednice a pak je využívám k doplnění bílkovin u všech jídel, ke kterým se to hodí (ale posledně jsem je jedla i s makovkou a máslem:-)).
Samozřejmě je důležité udržovat pořádek i v ledničce, ať víte, co v kterém sektoru vždy najdete a zbytečně se vám tam někde vzadu nekazí potraviny a občas celou ledničku protřídit a vyčistit vodu s mycím prostředkem a octem.
Snad byl pro vás tento příspěvek užitečný a pokud byste chtěli něco individuálně zkonzultovat,
klidně se ozvěte ;)!
Hezký den!
Míša
Žádné komentáře:
Okomentovat